Koluvere lossi uus katus valmib sügiseks

Lääne Elu, 14. mai 2009

Autor: Ivar Soopan

Renoveerimisele eelnenud uuringuis arheoloogilisi leide ei avastatud.
Foto: Ivar Soopan

Pärast aastaid kestnud ettevalmistustöid on alanud Koluvere lossi peahoonele katuse panek.

Tornide katus kaeti mullu sügisel punaste savikividega ja selliseks ka jääb, kuid peahoone plekk–katus on maha võetud ja asendatakse samuti punase kiviga.

Teisipäeval käis lossi katusel ehitus, mis peaks sügiseks valmis saama.

Vana maja katuse taastamine on lossi haldusjuhi Kuno Vaeva sõnul raske. „See pole nagu uuel majal, et kõik on vinklis. Kõige hullem on, et kõik on ebaproportsionaalne,” rääkis ta.

Kui palju katuse taastamine raha nõuab, seda omanik Aivar Reivik ei öelnud, kuid nentis, et summa on küllalt suur.

Läänemaa muinsuskaitseinspektori Kalli Petsi sõnul on lossi omanikul katuseehituse projekt, mis on muinsuskaitseametiga kooskõlastatud.

Sisetööks omanikul projekti veel pole, projekteerimist alustatakse pärast katuse taastamist.

Kuno Vaeva sõnul on katus praegu kõige tähtsam. „Kui müür saab niiskust, siis annab aastateks tunda,” sõnas ta.

Arheoloogilised kaevetööd tõenäoliselt 13. sajandil ehitatud lossis on lõppenud. Lossist tuli päevavalgele terrakotast (põletamisel veekindlaks muudetud savi – toim) esemete fragmente, mis asuvad praegu muinsuskaitseameti arhiivis. „Neid võrreldakse analoogidega ja üritatakse dateerida,” ütles muinsuskaitseameti Lääne– ja Hiiumaa vaneminspektor Kalli Pets. „Kui leitu hulgas on midagi väärtuslikku ja vaatamisväärset, jõuavad fragmendid muuseumi hoiule.”

Kuno Vaev nentis, et lossist pole pärast nii paljusid ümberehitusi midagi haruldast leida. „Igasugu sellid on siin sees olnud ja läbi tuhninud,” ütles ta.

Vaev on Koluvere lossis tööl olnud 1970. aastast, teinud seal restaureerimis– ja ehitustööd. Mõni müür on nüüd maha lõhutud, mis on paljastanud varasema töö kvaliteedi. „On kasutatud materjali, mis on kätte juhtunud – väljastpoolt vaatad, et on paekivimüür, sees on aga katusekive, telliseid, põllukive ja muud segamini,” ütles ta.

Viimati remonditi lossi 1979. Hiljem on hooldekodu ruume remontinud ja ümber ehitanud, kuid taastustööd pole tehtud.

Kivisilla taastamisele kulub veel üle kuu

Septembris osaliselt kokku varisenud Koluvere lossi kivisild peaks taastatud olema juuni lõpuks.

Lossi omaniku Aivar Reiviku sõnul on pärast paekivide ladumist vaja teha betoonitööd. „Töö on natuke venima jäänud, sest pidime osa kive tagasi saatma,” ütles ta.

Lossi kinnistu haldusjuht Kuno Vaev selgitas, et eelmise aasta lõpus alanud taastamine võtab aega, sest vanast sillast tuleb palju säilitada.

„Õige paksusega kive polnud paemurrust saada. Homme–ülehomme saavad ehitajad edasi teha,” ütles ta üleeile.

Reivik nentis, et riigilt silla taastamiseks juba enne selle kokkuvarisemist toetuseks saadud 200 000 krooni on töö tegeliku kuluga võrreldes väike summa. „Riigi toetus oli rohkem hea tahte näitamine. Taastamine läheb mitu korda kallimaks kui see summa,” ütles ta.

Muinsuskaitsealune kivisild ehitati 19. saj alguses.