Krokodilli tüüpi lossihärra

Kroonika, 27.veebr.2007, Paavo Kangur


Foto: kroonika.ee

Ärimees AIVAR REIVIK ostis ühes sõpradega Koluvere lossi, mis tulvil seitse sajandit ülipõnevat ajalugu. Mõisa soetamine pole aga mehe ainus hull ettevõtmine.

«Ma olen elus paar korda ostnud asju stiilis põrsas kotis ja alles hiljem aru saanud, millega tegu,» räägib Reivik (50) seaaasta hakatuse aegu, viidates Volta tehase ostule tosin aastat tagasi. Pankroti väljakuulutamisele eelneval päeval laovad Reivik ja partner papi tehase eest lauale.

Revolutsioonilisel 1905. aastal olla just Volta tüülised Koluvere mõisahoone maha põletanud ja tühjaks süünud. Saatuse irooniana — täpselt sada aastat hiljem ostavad Volta uued omanikud enampakkumisel Koluvere lossi.

«Ei tea, võib-olla tundsime karma võlga, ajalooline ebaõiglus tuleb heastada,» kinnitab Reivik oma sammu irratsionaalsust. Samas on Reivik sedavõrd tõsine ja ratsionaalne inimene, et temalt väga ootamatuid samme ei ootaks. Lagunenud ja räämas häärberi eest sai välja käidud 11 miljonit krooni. Koluvere mõis on ajalooliselt sedavõrd tähtis kant, et selle kordaseadmine oleks üks tänuväärt ettevõtmine kindlasti. Nüüd on aastake rahulikult pabereid aetud, sest tegemist on ju muinsuskaitse objektiga. Igatahes peab Liivi jõe äärsesse lossi tulema majutusasutus ehk pidulikumalt üeldes hotell. Ajalist tärminit Reivik välja ei ütle. «Aastakest viis või kuus võib ikka kuluda. See äri on pigem nagu hobi, sest ühelt poolt ei ole see mingi geniaalne bisnis, kus ratsa rikkaks saaks. Aga hobina on see hoopis kallis tegevus.»